Trainingen

PPI biedt trainingen aan op scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Utrecht. Vaak maken we voor een school een training op maat. Samen kijken we welke inhoud het best aansluit op de leer- of hulpvraag van de leerlingen. Hieronder geven we voorbeelden van de meest voorkomende trainingen. Deze trainingen kunnen we desgewenst aanvullen of op een specifiek thema toespitsen. Toch liever iets anders? In overleg stellen we graag een nieuwe training samen. Trainingen worden tegen kostprijs aangeboden; PPI heeft geen winstoogmerk.

Beter omgaan met faalangst

Voor wie?

Leerlingen die, bijvoorbeeld onder tijdsdruk of prestatiedruk, minder goed presteren dan bij hun capaciteiten past door een irreële angst om te falen. Of leerlingen die in de groep geen vraag durven te stellen, moeite hebben om contact te maken met leeftijdgenoten of extreem angstig zijn om een presentatie te geven voor de groep.

Inhoud van de training

De training bestaat uit 4 tot 6 bijeenkomsten. Leerlingen leren zich bewust te worden van spanningen en niet-helpende gedachten en wat de invloed hiervan is op het functioneren. Ook gaan we aan de slag met het aanleren van methodes om te ontspannen en niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten, staan centraal. Daarnaast is er aandacht voor het vergroten van zelfvertrouwen of het geven van presentaties.

Opkomen voor jezelf

Voor wie?

Leerlingen die geremd, introvert of weinig weerbaar zijn en/of buiten de groep vallen. Ook kunnen leerlingen die moeite hebben om rustig te reageren op kritiek van elkaar leren in een assertiviteitstraining als deze.

Inhoud van de training

De training is gericht op thema’s als voor jezelf op durven komen, omgaan met kritiek, vergroten van het zelfvertrouwen, duidelijk nee kunnen zeggen en omgaan met angstige en niet-helpende gedachten.

Girls' Talk

Voor wie?

Meiden die worstelen met de omgang met jongens/meisjes en/of hierin experimenteergedrag laten zien. Meiden maken in de puberteit grote veranderingen door. Hun lijf verandert en de interesse in jongens en/of meisjes neemt toe. De onderlinge relatie wordt meer beladen en meiden weten niet altijd hoe hiermee om te gaan. Girls’ Talk biedt een veilige omgeving om als groep te praten over relaties, verliefdheid en intimiteit.

Inhoud van de training

Op een laagdrempelige manier wisselen meiden ervaringen uit over thema’s als verliefdheid, relaties met
jongens/meisjes, normen en waarden, riskante situaties, veilige seks, gelijkwaardigheid en eigen wensen en grenzen. De meiden krijgen relevante informatie, leren reflecteren op hun eigen gedrag en op
hun waarden en normen, leren een eigen standpunt in te nemen en vergroten hun vaardigheden in de communicatie met de andere sekse. Girls’ Talk bestaat uit 8 bijeenkomsten, meestal begeleid door twee trainers.

Omgaan met examenvrees

Voor wie?

Leerlingen die in het examenjaar zitten en onder tijdsdruk of prestatiedruk onder hun niveau presteren. Denk aan klachten als black-outs, irreële angst voor de examens, moeilijk kunnen plannen en overzicht houden en fysieke klachten ervaren door de stress.

Inhoud van de training?

Deze training bestaat uit vier bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst, een aantal weken voordat het
examen begint. Tijdens de trainingen gaan we aan de slag met inzicht in de problematiek, de invloed van helpende gedachten, bewustwording van spanningen en het aanleren van methodes om te ontspannen. Daarnaast is er aandacht voor de studieaanpak rond het examen, planning en praktische tips en adviezen.

heb je een vraag?

bel Gea

06-30 34 64 42

of stuur een bericht


PPI in coronatijd

Jongeren zijn ook tijdens de coronacrisis van harte welkom bij PPI Jeugdhulp! We volgen de RIVM-richtlijnen en passen onze hulp hierop aan. Waar nodig bieden we online hulpverlening, waar mogelijk ontmoeten we elkaar op locatie.

We houden steeds de actuele situatie in de gaten en bieden op elk moment de hulp die dan het meest veilig én effectief is. Dit geldt voor lopende trajecten en ook nieuwe aanmeldingen zijn mogelijk.

We zijn er voor je!